mercoledì 28 aprile 2010

INTREBARI FIRESTI, RASPUNSURI…ULUITOARE ! sau Vezi ce bagi in gura...

A. Ce parere aveti despre bautul cafelei ?

Dar al ceaiului ?



Cofeina din cafea este un drog care duce la dependenta.



Cafeaua decofeinizata este si mai nerecomandata, deoarece contine un solvent chimic foarte caustic.



· Cafeaua naturala prajita contine un element toxic foarte complex, numit cafeotoxina. Pe langa aceasta, principalii componenti ai acesteia sunt : vitamina PP, oligoelemente si cafeina (o toxina foarte puternica). Mai are prostul obicei de a bloca circulatia energiilor intre principalii centri energetici ai corpului.

· In cafeaua preparata nu se gasesc aproape deloc lipide, protidele si glucidele fiind in proportie infima, deci ca valoare nutritiva este egala cu zero.

· Adevarata cafea tare de tot, tip “Ness”, cu o doza mare de cofeina, trebuie eliminata din consumul dumneavoastra.

· Cofeina nu este o glucida si totusi pune in pericol sanatatea dumneavoastra, intrucat stimuleaza pancreasul si genereaza o secretie de insulina.

· Marii bautori de cafea (cu sau fara cofeina) se expun unui risc suplimentar : cresterea procentului de colesterol in sange. In plus, si nu in ultimul rand, consumul permanent de cafea instaleaza, in timp, asa-numita vascozitate mentala, ajungandu-se la diminuarea puterii mentale si aparitia unor crize dese de confuzie a ideilor. Se instaleaza incoerenta musculara, tulburari ale simtirilor si stari de agitatie (betie cafeica). Imaginati-va creierul unui individ in urma consumului exagerat de alcool, “dres” cu o ceasca de cafea tare ! In timp, cafeotoxina acumulandu-se in organismul uman provoaca, la nivelul sistemului nervos central, o actiune depresiva, influentand toti centrii nervosi.

· Teina din ceai are acelasi efect ca si cofeina si, in plus, afecteaza absorbtia fierului.

· Cafelei si ceaiului le trebuie 24 ore sa treaca prin rinichi. Mai mult de o ceasca de cafea sau de ceai pe zi reprezinta o sarcina dificila pentru rinichi.

· Cafeaua este periculoasa si pentru ca formeaza acid in stomac. Consumata dupa masa, forteaza mancarea sa paraseasca prematur stomacul si incetineste miscarea intestinelor. Extrema importanta a evitarii mancarurilor care cauzeaza aciditate a fost subliniata deja in aceasta lucrare. Sangele este usor alcalin. Cafeaua si ceaiul sunt acid curat in corpul dumneavoastra. Mai mult acid in sange duce la retinerea unei cantitati sporite de apa pentru a-l neutraliza, adaugand o greutate in plus corpului dumneavoastra.



Desigur, o ceasca de cafea (fara zahar rafinat de sfecla), bauta in a doua parte a zilei, nu o sa fie o nenorocire foarte mare. In locul ceaiului chinezesc si al cafelei, va recomand ceaiurile de plante, iar pentru cei care intr-adevar nu se pot abtine, la capitolul “Retete speciale” le recomand un preparat care, deloc nociv, poate inlocui cu succes cafeaua.







B. Ce parere aveti despre

bauturile racoritoare ? (din comert)



· Sunt preparate, in general, din extracte sintetice din fructe sau din plante si contin mult zahar.

· Sunt daunatoare si, de aceea, trebuie total excluse, cu atat mai mult cu cat sunt si acidulate; acestea irita stomacul, provocand gastrita si aerofagia.

· Pot fi toxice, chiar daca sunt preparate pe baza unor extracte naturale; s-a constatat ca extractele naturale de citrice, de exemplu, contin urme importante de substante nocive, cum sunt terpenele.



Bauturile “de tip COLA” contin cofeina, benzoat si acid fosforic (da, ati citit bine si, daca nu credeti, uitati-va pe eticheta unei sticle de “Coca-Cola” !), ceea ce risca sa dezechilibreze raportul calciu-fosfor din alimentatie, periclitand procesul de fixare a calciului in oase.





Retineti ! – toate bauturile racoritoare contin acid fosforic, acid malic si eriteobic. Acidul malic si cel citric din fructe devin alcaline in stomac. Cele din sucuri raman acide, caci sunt fractionate la extragerea din fructe prin caldura folosita in procesul de fabricatie. Alte chimicale si substante nocive continute de sucuri sunt : zaharul alb rafinat, cofeina, conservantii.





Sucurile din comert, cola si bauturile inrudite sunt atat de periculoase incat ar trebui sa aiba pe eticheta, ca si tigarile, un anunt de prevenire, interzicandu-se copiilor si adolescentilor consumul acestora.



Sucurile baute in timp ce mancam duc la fermentarea mancarii, inlocuind astfel digestia. Este o crima sa se dea sucuri copiilor, pentru ca acestia se vor obisnui cu cofeina continuta de acestea. Este de preferat consumul sucurilor obtinute la storcatorul de fructe si al apei minerale in locul sucurilor din comert.










C. Putina ciocolata

este chiar asa de rea ?



O bucatica de ciocolata, din cand in cand, nu este daunatoare. Ciocolata are o serie de ingredienti periculosi : cofeina, theobromina (un alcaloid cancerigen ce ataca AND-ul la nivel de celula, provocand atrofierea testiculelor) si zaharul alb rafinat.






D. Cat de daunator este zaharul ?



Potrivit legilor naturii, alimentele nu trebuie modificate nici de caldura, nici de rafinare, nici de decojire, ele trebuie sa fie lasate asa cum sunt, in intregul lor. De exemplu, taratele contin complexul de vitamine B si calciu, care este indispensabil in metabolismul amidonului si al zaharului. In lipsa acestor substante din alimente, organismul uman este fortat sa le ia din resursele proprii, fapt ce duce la o pierdere insemnata si la un dezechilibru. Pe scurt, fara a apela la lucrurile foarte subtile pe care le provoaca in organism, la contactul acestuia din urma cu cea mai mica cantitate de zahar se petrece urmatorul lucru :



· Trecerea zaharului in intestinul subtire si de aici in sange se produce foarte rapid.

· De aici se produce o modificare a structurii sangelui, creandu-se o stare de hiperglicemie.

· Se instaleaza foarte rapid o stare de excitare pshica si fizica.

· Pancreasul, in stare de alarma (in urma socului), produce insulina cu mult peste limitele normale. Efect : hipoglicemia insotita de oboseala accentuata.

· Socul continua, rasfrangandu-se asupra ficatului care, si el, in aceeasi stare de buimaceala, isi transfera cea mai mare parte din rezerva de glucide in sange.

· Acestea sunt sinusurile care innebunesc metabolismul si deregleaza sistemul nervos.



In procesul rafinarii zaharului, fiecare ramasita a vietii, toti nutrientii, vitaminele, mineralele sunt inlaturate, ramanand un reziduu mort : ZAHARUL. Mai mult, adaugat in ceasca cu cafea, in combinatie cu cofeina, formeaza o substanta de 10 ori mai toxica decat nicotina pura ! !



Astfel, dupa rafinare, zaharul nu mai detine decat un singur element (carbonul) din cele peste 50 de elemente pe care le contin trestia sau sfecla de zahar inainte de … distrugere ! Ca urmare, corpul omenesc este silit sa-si procure aceste elemente din rezervele proprii. O data ajuns in circuitul sanguin, zaharul incepe sa creeze dezordine, deoarece, fara sa stea in intestin, trece imediat in sange. Aici, cantitatea de zahar creste anormal de mult intr-o scurta perioada de timp, ceea ce dezvolta un surplus de energie si face ca oboseala sa dispara. Dar lucrurile nu stau asa. Ar fi prea frumos…



Cand consumam zahar, prin metabolizarea lui, diminuarea resurselor organismului genereaza o si mai mare oboseala decat cea initiala, pentru care s-a luat zaharul.

De fapt, in loc sa ne energizam organismul n-am facut decat sa ne biciuim organismul, iar natura nu lasa nici o greseala nesanctionata. La un examen glicemic, imediat dupa un consum mare de zahar, se poate observa ca glandele pancreatice, intens stimulate, secreta o cantitate prea mare de insulina, ceea ce duce la o reducere a zaharului din sange, sub nivelul mediu admis, de unde rezulta starea accentuata de oboseala.

In acelasi timp, datorita continutului mare de calorii ale zaharului, consumul excesiv de zahar produce o senzatie de satietate. Dar in zaharul rafinat nu mai exista nici enzime, nici fermenti si nici minerale si, drept urmare, corpul este obligat sa le sustraga din hrana necesara glandelor, nervilor si sangelui.

Totodata, consumul de zahar rafinat poate provoca afectiuni deosebit de grave, precum : scaderea memoriei, impotenta, scaderea vointei, afectiuni dentare, nevroze, artroza etc. Practic, consumul excesiv de zahar rafinat poate favoriza aparitia oricarei maladii.

Dupa indelungate studii medicale s-a ajuns la concluzia ca infarctul miocardic are la baza consumul indelungat al zaharului, painii albe si produselor din coca. In urma digestiei, ele se transforma in zahar. Chiar si fructele fierte sunt nesanatoase si din acest motiv recomand consumul lor in stare naturala.

· La fel de nefast in alimentatie, ca si drogul sau alcoolul, zaharul este considerat chiar ca unul dintre cele mai puternice droguri.

· Zaharul obtinut din sfecla de zahar are doar un singur constituent (dintre cei cunoscuti : zaharoza), pe cand sfecla de zahar are peste 50 de constituienti.

· Intr-adevar, este de natura organica, dar prin rafinare se distrug toti constituientii necesari vietii, inclusiv enzimele.

· Pentru a fi metabolizat, zaharul foloseste “rezervele strategice” ale organismului : crom, calciu, enzime, magneziu, vitamina B1.

· Are consecinte asupra greutatii.

· Creeaza oboseala (vezi hipoglicemia), diabet, gastrite, ulcere, carii, boli de inima.

· Nu este indispensabil.

· Organismul nu are nevoie de un aport exterior de zahar; la nevoie, il fabrica singur sub forma glucozei (singurul carburant al organismului).

· Pe masura ce organismul isi determina singur nevoile de zahar, acesta va fi fabricat direct din rezervele de grasime.

Deci grasimile vor fi transformate in glucoza.

Zaharul poate fi inlocuit, eventual, cu miere.

Zaharul rafinat ingrasa oamenii, pentru ca furnizeaza numai calorii goale, de calitate slaba. Rezultatul : supraalimentatia, pentru a obtine nutrientii necesari.

Pe de alta parte, zaharul din fructe este exceptional de bogat in nutrientii de care corpul nostru are nevoie. In plus, fructele furnizeaza fibra pe care zaharul alb rafinat nu o are. Zaharul fermenteaza, formand acid acetic si alcool.

La capitolul “Retete speciale” va recomand o serie de preparate care, deloc nocive, inlocuiesc cu succes zaharul.





Cu cat veti consuma mai putine alimente, cum sunt : cafeaua, ceaiul, laptele, sucurile din comert, alcoolul sau zaharoasele, cu atat veti putea controla mai bine sanatatea si, implicit, greutatea.




E. Este adevarat

ca putin vin ajuta digestia ?



Corpul nu are nevoie de nici un ajutor pentru digerarea mancarii, dupa cum nu are nevoie de ajutor nici ca sa respire sau sa clipeasca din ochi. Toate sunt raspunsuri automate. Digestia – pur si simplu – are loc atunci cand mancarea ajunge in stomac. Vinul este un produs obtinut prin fermentare, astfel contribuind la stricarea la stricarea mancarii cu care intra in contact. Alcoolul ingreuneaza mult activitatea rinichilor si a ficatului. Daca va place vinul, beti-l pe stomacul gol (in nici un caz dimineata). Astfel, va fi necesar mult mai putin pentru a fi eliminat.



· Alcoolul ingrasa ! ! !, dar mult mai putin decat painea alba, zaharul, cartofii si orezul.

· Trebuie sa eliminati bauturile aperitive; puteti bea insa sampanie sau un vin bun, in special alb.

· Cand este baut dupa masa, mai ales dupa protide – lipide (carne, peste, branzeturi), alcoolul se metabolizeaza mai putin rapid, prin combinarea sa cu alimentele, si elibereaza astfel o cantitate redusa de grasimi de rezerva.




F. Otetul din comert este daunator ?



Dupa carne si zahar, otetul ocupa urmatorul loc din punctul de vedere al nocivitatii, producand : arsuri, iritatii, predispozitii la ulcer, carii dentare, astm, osteoporoza si boli renale.

Ajuns in corpul uman irita mucoasa bucala, socand mucoasa stomacala si pe cea intestinala. In final – printre altele – provoaca acidoza sangelui. Cu toate ca este un acid organic, datorita faptului ca nu contine enzime, este un aliment mort. Contine un singur aliment : acidul acetic. Acesta, pentru ca trebuie metabolizat, consuma energie.

Este raspunzator de foarte multe tulburari si dereglari ale organismului uman.

La capitolul “Retete speciale” va recomand un preparat care, deloc nociv, poate inlocui cu succes otetul din comert.














G. Este adevarat

ca painea este daunatoare ?





Multe persoane, chiar si cele bolnave sau in varsta, considera painea alba un aliment indispensabil vietii, ea fiind apreciata si sub forma de pesmet, pentru ca se considera ca ar fi mai usor de digerat.



Eroare ! Painea alba pe care o consumam nu are o valoare alimentara reala. Este lipsita de germeni si de tarate, adica de partea cu adevarat nutritiva a boabelor de grau, si, tocmai datorita acestor carente, favorizeaza infarctul miocardic si aparitia calculilor biliari, acestia din urma formandu-se din si cu ajutorul colesterolului. In plus, carbohidratii excedentari se transforma in grasimi si apoi in colesterol, care se depune pe peretii arterelor.



In urma obtinerii fainei din cereale care sunt foarte bogate in vitamine (mai ales in complexul vitaminic B, indispensabil intretinerii sistemului nervos), se elimina germenii si taratele. Chiar daca in aluatul de paine se introduc vitamine si minerale de provenienta sintetica, nimic nu poate suplini sarurile minerale pierdute, pentru ca cele ce s-au adaugat sunt de natura sintetica, anorganica, lipsite de enzime si de viata, si nu pot fi asimilate de catre organism.


Painea neagra



Painea neagra sau integrala este mai sanatoasa decat painea alba, dar nici ea nu poate fi socotita hrana in totalitate, deoarece, prin coacere, se pierd enzimele; aceasta face parte din categoria alimentelor gatite, cu care ne-am obisnuit.

Este indicat ca persoanele bolnave de reumatism si artrita, precum si cele cu surplus ponderal sa evite painea. In antichitate, evreii isi faceau azima (painea) intinzand aluatul la soare si astfel se cocea si ramanea hranitoare. Din pacate, aceasta paine neagra este tot mai rar intalnita in comert, cea alba consumandu-se in proportie de peste 80%.

· Cu cat este mai alba cu atat este mai “rea”, albeata indicand un grad inalt de cernere a fainei.

· Faina cea mai indicata pentru alimentatie este cea cu tarate (sau painea integrala) preparata dupa metoda veche, cu faina necernuta; ea contine fibre (celuloza).

· Cantitatea de glucoza eliberata de painea cu tarate este mult inferioara celei din painea alba – de aceea “ingrasa” mai putin si este mai sanatoasa.

Exemplu : 100 g paine integrala contin 90 mg de magneziu, iar cea alba doar 25 mg.

· Painea obisnuita, fiind fabricata din faina cernuta si in majoritatea cazurilor din aluaturi congelate, este lipsita de elementele necesare unui metabolism normal; in schimb, in plan nutritiv, ea nu aduce decat energie sub forma de glucoza – este daunatoare sanatatii dumneavoastra.







· Este recomandabil sa eliminati cu totul din alimentatia dumneavoastra painea alba (78% din populatie este consumatoare de paine alba) putand manca totusi paine integrala, lucru pe care chiar va sfatuiesc sa-l faceti.





I. Este adevarat ca laptele este daunator ?

Dar produsele lactate ?



· Laptele natural este un aliment glucido-lipidic si de aceea trebuie evitat.

· Glucidele sunt in zer si se elimina in procesul fabricarii branzeturilor, care mai pastreaza doar lipidele si proteinele.

· In branza de vaca cu 0% materii grase, nu raman decat proteinele si putine glucide.

· Contine albumina, acid lactic, diastaze, oxidaze, vitaminele A, B, precum si Ca, P, K.

· Este usor digerabila.



De ce nici vacile nu-si beau propriul lapte ? Pentru ca laptele a fost creat cu un singur scop : sa hraneasca tinerii speciei respective. Nici un animal intarcat nu-si bea propriul lapte. De fapt, singurul mamifer de pe pamant, care mai consuma lapte si dupa ce este intarcat, este omul.

Laptele de vaca are o compozitie chimica diferita de cea a laptelui uman.









Enzimele necesare descompunerii si prelucrarii sale sunt lactoza si cele produse de rinichi. Ele dispar din corpul nostru la varsta de 3 ani. Exista un element numit cazeina (in laptele de vaca se gaseste de 300 de ori mai mult decat in laptele uman), care ajuta la dezvoltarea oaselor mari, iar in stomac se coaguleaza, formand substante dificil de digerat de catre om, dar usor de digerat de stomacul cu patru compartimente al vacii.

In corpul nostru, aceasta masa compacta constituie o imensa greutate pentru organism, caruia ii trebuie o energie uriasa pentru a o elimina. Din nefericire, nu reuseste sa o elimine, mai mult, o depune pe peretii intestinelor, impiedicand astfel asimilarea altor nutrienti pentru organism. Rezultatul : oboseala.

Derivatii digestiei laptelui elibereaza in corp un mucus toxic, foarte acid. Cazeina actioneaza ca un clei care lipeste toate toxinele de peretii tubului digestiv.

Produsele lactate pasteurizate (cu penicilina si alte antibiotice) sunt si mai periculoase, adaugand noi chimicale organismului nostru.

Pasteurizarea laptelui se obtine in urma incalzirii pana la 80 grade C, in vederea distrugerii bacteriilor, dar aceasta incalzire provoaca, pe langa distrugerea bacteriilor, si o scadere considerabila a valorii nutritive a laptelui.

Prin fierbere laptele isi pierde calciul, fierul si fosforul, care nu mai pot fi asimilate decat in cantitati infime, restul, neasimilat, depunandu-se ca deseuri ce constituie depozitele toxice din sange. Aceste depozite de reziduuri din sange alcatuiesc un teren propice de dezvoltare pentru germenii patogeni.

S-a demonstrat ca folosirea laptelui pasteurizat in alimentatie duce la rahitism, scorbut, tulburari digestive si chiar favorizeaza aparitia tuberculozei, in loc sa o previna.

Multe experimente care s-au facut pe animale folosind laptele pasteurizat au demonstrat ca acesta produce tulburari serioase : animalele au facut rahitism, au avortat, au devenit agresive, glanda tiroida nu s-a dezvoltat normal, iar la a treia generatie au aparut semnele de degenerare.

Cel mai elocvent experiment a avut loc in Scotia, la o scoala agricola, unde opt vitei au primit drept hrana, inca din prima zi de viata, lapte pasteurizat, iar alti opt lapte crud. Doi vitei din prima grupa au murit in prima luna. Unul dintre vitei a fost scutit de continuarea probei pentru a i se salva viata. Al patrulea vitel a murit la doua zile dupa incheierea perioadei experimentale, iar ceilalti au putut fi salvati, dandu-li-se ulterior lapte crud. Viteii din cea de-a doua grupa, care au fost hraniti cu lapte de la mamele lor, au ramas in perfecta stare de sanatate.

Corpului ii trebuie multa energie pentru a strapunge mucusul care captuseste tot ceea ce este membrana.

Consumul laptelui este considerat ca fiind in relatie directa cu bolile de inima, artrita, alergiile, migrenele, obezitatea.

Adultii consumatori de lactate nu absorb nutrientii la fel de bine ca cei neconsumatori. Rezultatul : oboseala cronica.

Consumul lactatelor nu este indicat nici in combinatii “corecte”, cu atat mai mult in combinatii cu paine, oua, carne.

Cel mai asemanator laptelui uman este laptele de magarita, dupa care urmeaza laptele de capra.







Daca beti lapte, beti-l simplu (nepasteurizat). Dar nu uitati, este substanta ce ocupa locul 1 la crearea de mucus ! Nu se combina bine cu nimic !

Iaurtul produce fermentatie si putrefactie. Mancati-l gol, cu salata – de fructe sau de legume (crude) – sau in combinatie cu fainoasele.

Smantana dulce contine vitaminele A, C, D, fiind recomandata doar ca adaos.

Urda contine Ca, P si proteine.

Zerul proaspat, pe langa lacto-albumina si lactoza, contine saruri minerale si vitamine. Este foarte indicat in toate tulburarile de nutritie, stimuland activitatea intestinelor. Este recomandat ca tranzitoriu dupa dietele hidrice la copii.



Branza se combina bine cu salata (fara paine) sau topita in legume fierbinti. Branzeturile galbene sunt chimizate si va recomand evitarea lor.

Se considera ca lactatele sunt o sursa importanta de calciu, dar :

1. Calciul din laptele de vaca este aspru legat de cazeina. El nu se poate absorbi si nici asimila de catre om.

2. Prin prelucrare, lactatele isi pierd calciul sau il degradeaza.



Calciul poate fi luat de om din toate vegetalele cu frunze verzi, din nuci, curmale, smochine, prune si patrunjel sub o forma foarte convenabila si la indemana.

De altfel, vacile isi iau calciul din ierburi, nu au nevoie sa suga unele de la altele. Este un lucru constatat faptul ca oamenii care sufera o deficienta de calciu au si o dieta foarte acida, pentru ca lactatele formeaza acid.

Untul este o grasime, deci este neutru si este singurul lactat care se poate combina cu carbohidrati (paine, cartofi, orez etc.).

Cand renuntati la lapte incepeti consumul zerului, patrunjelului (10 grame/zi), nucilor si semintelor (1/2 de cescuta pe zi), care va vor furniza calciul necesar. Apoi ratia se poate reduce la 2-3 portii pe saptamana.





J. Cat este de daunatoare sarea ?

(clorura de sodiu) ?





Sarea marina are in compozitie aproximativ 100 de elemente, pe cand sarea de bucatarie contine numai doua, iar unul dintre aceste elemente, clorul este o adevarata otrava. Concentratia lui este atat de mare in sarea de bucatarie, incat un pahar de solutie concentrata de sare poate omori un om.

Datorita faptului ca este un produs anorganic, lipsit de enzime, nefiind de provenienta vegetala sau animala, sarea de bucatarie este total neindicata in alimentatia oamenilor sanatosi, iar pentru cei bolnavi poate constitui chiar o otrava. Astfel, sarea inghitita cu alimentele gatite provoaca senzatia de sete si este necesar sa bem apa pentru a-i diminua toxicitatea, ea fiind un corp strain.





Apa pe care o bem pentru a dilua sarea din organism, in timp, uzeaza tesuturile si peretii arterelor, generand cresterea tensiunii. Solutia de sare se fixeaza in parte pe peretii celulelor ce alcatuiesc tesuturile. In aceste conditii, greutatea corporala creste, pielea capata un aspect spongios si mai tot timpul omul are o chinuitoare senzatie de sete si de foame.

Din cele 15-20 g de sare pa care le ingeram in mod constant prin alimentele consumate, in conditii normale, rinichii nostri nu pot elimina decat 5 pana la 7 g, fapt care explica de ce persoanele care mananca foarte sarat transpira anormal si suporta foarte greu caldura. Corpul este incapabil sa elimine toata sarea si ceea ce ramane se depune peste tot in organism si, impreuna cu o serie de acizi, depusi si ei, poate deveni cauza unor boli si mai ales a arteriosclerozei.

Sarea distruge vitaminele si enzimele, motiv pentru care este considerata cancerigena. Experientele pe animale au demonstrat ca toate au facut hipertensiune mancand sare si, mai mult, dupa terminarea experimentelor tensiunea arteriala nu mai scadea.

Prin constitutia sa omul nu este capabil sa consume materii anorganice, el consuma plante care contin enzime de origine organica; plantele sunt cele care transforma substantele anorganice din pamant in substante organice.

Este bine stiut ca sarea de care omul are nevoie se gaseste in cantitati suficiente in fructe si in alte alimente crude.

Sarea este un factor major in aparitia tensiunii. Ea este atat de caustica pentru tesuturile interne sensibile incat corpul retine apa care neutralizeaza efectul acid. Aceasta duce la cresterea greutatii corporale, la vatamarea rinichilor si la aparitia nefritei. Ganditi-va la cate trebuie sa suporte sarmanii dumneavoastra rinichi : cafea, ceai, sucuri din comert, alcool, tablete, sare. Nici nu este de mirare ca atatia oameni mor anual de blocaj renal. Sarea rafinata, ca adaos, nici nu ar trebui sa existe in alimentatia dumneavoastra. Totusi, este de preferat sarea de mare, care, dintre toate formele de sare, este cea mai indicata in alimentatie, deoarece contine si mici cantitati de bromuri, ioduri si saruri de magneziu. De aceea, in cazul unor boli produse de un regim strict, fara sare (crampe, pierderea cunostintei, slabiciune musculara), poate fi intrebuintata cu succes.

Mancarurile gatite contin, in marea lor majoritate, sare, iar consumul de sare provoaca o senzatie anormala de foame si sete permanenta. Cele doua senzatii, pe care omul se straduieste din rasputeri sa si le satisfaca, duc si la o crestere ponderala.

In concluzie, pentru vindecarea diferitelor maladii sunt necesare eliminarea completa a sarii din alimentatie, o dieta alcatuita in exclusivitate din cruditati, bogata in enzime sau, uneori, chiar un post total.




REGULI IMPORTANTE

DE ALIMENTATIE

(rezumat)







1. Teoria caloriilor este gresita.

2. Aportul alimentar trebuie realizat pe parcursul mai multor mese.

3. Trebuie marit consumul de fibre alimentare. Fibrele alimentare inlatura din intestine substantele toxice si cancerigene, contribuie la tranzitul rapid al alimentelor prin intestine, scurtand timpul in care produsele daunatoare, rezultate din descompunerea alimentelor, se gasesc in contact cu peretii intestinelor.

4. Trebuie acceptate glucidele “benefice”, eliminand glucidele “malefice”.

5. Lipidele “benefice” trebuie preferate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

6. Fructele se consuma numai pe stomacul gol.

7. Micul dejun trebuie sa fie alcatuit numai din fructe, sucuri de fructe sau fructe vegetale (castraveti, ardei, rosii).

8. La masa de pranz (ora 12), consumati numai salate si suc de vegetale.

9. Dupa ora 16 pana la ora 20 se poate manca si mai greu, dar la masa se consuma un singur fel de mancare concentrata (tot ceea ce nu este crud este concentrat).

10. Zilnic, se vor consuma cantitativ : 70% cruditati si 30% mancaruri concentrate.

11. Combinarea corecta a alimentelor este :

· Salate + proteine (carne, peste, oua, branzeturi, lactate). Acestea din urma trebuie insotite intotdeauna de dovlecei, varza, conopida, gulii, fasole verde, morcovi, ceapa, usturoi, patrunjel, telina, vinete in amestec (salata) sau individual.

· Legumele gatite se pot combina intre ele, dar numai cu legume crude sau cu salate de legume crude.

· Salate + amidonoase (cartof, grau, paine, malai – mamaliga, orez, mazare, fasole verde. Acestea din urma se pot combina cu legume gatite, dar neaparat cu salata de legume crude).

· Se pot combina amidonoasele intre ele.

12. Dupa ora 20 nu se mai poate manca nimic.

13. Nu se bea apa in timpul mesei si nici timp de 1-2 ore dupa masa.

14. Vinul ingreuneaza mult digestia. El se va bea numai pe stomacul gol.

15. Nu mancati niciodata repede.

16. Mancati legume si fructe crude in tot cursul anului. Pe parcursul unui regim foarte sever, beti in fiecare zi o lingura sau doua de ulei de masline de buna calitate. Acest aliment stimuleaza capacitatea de aparare a organismului.









17. Mancati produse din cereale fara sa le distrugeti principiile nutritive prin modul de preparare.

18. Mancati mai multe alimente bogate in vitamina A. Acestea sunt : morcovul, rosiile, spanacul, salata, patrunjelul verde, ceapa verde, mararul, adica legumele galben-portocalii si verde inchis.

19. Mancati mai multe produse care contin vitamina C. Bogate in aceasta vitamina sunt legumele si fructele, in special citricile, ardeiul gras si macesul.





Pentru a fi aparata si pastrata sanatatea, luati in considerare urmatoarele recomandari :

· Consumati cat mai multe crucifere : varza, conopida, lucerna, traista ciobanului.

· Introduce-ti mai multe fibre in dieta dumneavoastra : fructe, vegetale, tarate, paine neagra, paine graham.

· Consumati alimente bogate in vitaminele A si C. Vitaminele sintetice, cumparate de la farmacie, nu isi indeplinesc rolul, neavand decat 1/3 din valoarea celor naturale, pe langa alte efecte secundare.

· Evitati obezitatea si sedentarismul.

· Formati-va o dieta saraca in grasimi si mai ales in cele de origine animala.

· Reduceti din alimentatie produsele sarate, afumate, conservate.

· Incetati fumatul si, daca va este foarte greu, utilizati pipa.

· Evitati razele solare in special intre orele 11-15, cat si cremele speciale cu rol de ecran protector.

· Evitati razele ultraviolete folosite in cosmetica.

· Reduceti consumul excesiv de alcool.

· Evitati stresul social, familial, sexual, creandu-va un program optim de lucru si o viata familiala ordonata; evitati excesul sexual, cat si partenerii multipli; utilizati prezervativul.

Nessun commento:

Posta un commento