giovedì 20 maggio 2010

Respira natural

Alte moduri de tratare a afectiunilor cailor respiratorii; atunci cand te doare capul, nasul ti s-a infundat, ochii iti lacrimeaza si tot corpul "va spune" ca esti pe cale sa induri "mofturile" unei gripe, incearca cateva produse si metode naturiste (fitoterapie, aromoterapie si altele).
        Tratamentele naturale se adreseaza intregului organism, ele actionand fie prin stimularea fortelor proprii de vindecare (apiterapia, biostimulentele, imunostimulentele etc.), cat si prin biorezonanta (fitoterapia, homeopatia) - cand substantele active dintr-o infuzie, decoct, tinctura etc. intra in rezonanta cu un anumit organ (inima, plamani, ficat, stomac, vezica, intestin), armonizandu-se cu acesta si reglandu-i astfel activitatea pana la completa vindecare sau ameliorarea afectiunii.
        Fitoterapie Pentru banala, dar suparatoarea tuse, se recomanda remedii fitoterapeutice.
        Astfel, in prima faza, cand tusea este "uscata", se folosesc calmante:
        Preparati un amestec din: petale de mac rosu (20 g), rostopasca (10 g), talpa-gastii (40 g), fructe de anason (20 g), flori si frunze de paducel (10 g).
        O lingura din acest amestec o puneti apoi intr-o cana cu apa clocotita.
        Acoperiti si lasati 10 minute, dupa care strecurati infuzia si indulciti-o (dupa gust) cu miere.
        Se beau trei linguri la fiecare ora - in total, trei cani pe zi.
        Pentru copiii sub 10 ani, doza este de o cana pe zi.
        De asemenea, in acesta faza puteti folosi cu succes Tusomag sirop si Codenal - ambele preparate din plante. In cea de-a doua faza, cand tusea devine "coapta", se recomanda expectorantele:
        Puteti recurge la mai multe feluri de infuzii din: flori de tei (2-3 cani/zi), frunze de patlagina (1-2 cani/zi), flori si frunze de nalba de cultura (2 cani/zi), flori de ciubotica-cucului (2-3 cani/zi).
        Pentru combaterea unei eventuale febre, faceti impachetari reci sau aplicati cataplasme si comprese revulsive cu faina de mustar (foarte indicate, mai ales in bronsite).
        Aromoterapia Puteti folosi o serie de uleiuri volatile pentru inhalatii si/sau masaje locale. (Diluate corespunzator, uleiurile volatile sunt indicate si pentru uz intern).
        Uleiul de maghiran are proprietati antispastice, iar cel din muguri de pin, proprietati emoliente.
        Eucaliptul - care intra in compozitia multor produse decongestante (picaturi pentru nas, drajeuri etc.) - este un remediu ideal pentru raceli, gripe, sinuzite si bronsite.
        Ardeti cateva picaturi de ulei de eucalipt intr-un recipient special sau adaugati cateva picaturi in apa din cada, inainte de baie.
Atentie!
        Uleiurile de rozmarin si isop sunt de un real folos doar in doze mici, in caz contrar devenind periculoase pentru sanatate.
        De aceea, este bine sa le folositi doar la recomandarea specialistilor
        Biomasajul si presopunctura Sunt metode care, asociate cu cele prezentate anterior, ajuta la refacerea rapida a starii de sanatate in caz de raceala/gripa.
        Asociate, durerile si tensiunea pot fi indepartate astfel: masati-va usor, cu varful degetelor, gatul si umerii, insistand asupra punctelor unde simtiti ca muschii sunt incordati.
        In acest caz, puteti folosi si cateva picaturi de ulei de lavanda (unul dintre cele care pot fi utilizate in concentratia data).
        Inspirati apoi usor, aspirand parfumul ramas pe varful degetelor.
In afara de aromoterapie, pentru astmul bronsic sunt recomandate: fitoterapia, apiterapia cu polen (atentie la potentiale alergii!) si laptisor de matca, precum si imunostimulentele si vitaminele.
        Un "ceai cu lamaie"... si cimbru
        Lamaia este unul din produsele cel mai frecvent intalnite in terapia infectiilor respiratorii, datorita cantitatii insemnate de vitamina C si a acidului ascorbic pe care le contine.
        Gratie proprietatilor lui antiseptice, uleiul de lamaie are un rol extrem de important in lupta cu tusea si celelalte manifestari ale virozelor respiratorii.
        Folositi-l pentru un masaj in zona sternului sau la inhalatii.
        Uleiul de ceai verde are o puternica actiune antiseptica si antivirala, fiind, de asemenea, recomandat in tratarea racelii si gripei, ca parte a amestecurilor pentru inhalatii.
        Aceleasi indicatii sunt valabile si in cazul cimbrului.
        Pentru a vindeca durerile de gat (laringitele si traheitele) si leziunile mucoasei bucale, care insotesc deseori virozele, puteti face gargara cu o solutie obtinuta din uleiuri de lavanda si musetel (amestecati 2-3 picaturi de ulei cu 1 lingurita de alcool dublu rafinat si cu o cescuta de apa).
        Aceleasi indicatii sunt valabile si pentru uleiul de bergamota – si el cu proprietati antiseptice –, care poate fi folosit, in plus, pentru tratarea leziunilor ce apar din cauza febrei deshidratarii). 3 remedii rapide:
        Frecati intre degete o frunza de menta proaspata, apoi inspirati adanc aroma degajata. Puneti 8 picaturi de ulei de lavanda, eucalipt sau cimbru intr-un vas cu apa fierbinte.
        Acoperiti-va capul cu un prosop, apoi aplecati-va deasupra vasului, astfel incat sa inhalati cea mai mare parte din aburi.
        Zdrobiti 3 capatani de usturoi, pe care le amestecati cu doua lingurite de miere.
        Lasati cca 3 ore, apoi luati mici inghitituri din amestec de-a lungul i

Nessun commento:

Posta un commento